En have, behøver ikke kun være noget, som man pusler med i årets varme måneder. Der er rigeligt med muligheder for, at gøre sin have til et helårsprojekt, der giver mening året rundt. Det kan du læse mere om her.

Indret en japansk have i vinter

Når det bliver efterår og vinter, og de planter og blomster som du har plejet og hygget om hele sommeren omsider er væk, så er det på tide at skifte fokus til andre ting. Der er måske mere plads til te og meditation, i en japansk have, som du slev kan indrette. Hvis du har set de japanske traditionelle hoteller, Ryokan, så er der som regel en lille stenhave med enkelte stedsegrønne træær, som gør haven beroligende og forlokkende på en og samme tid. Stenhaven laver man mønstre i, med en rive, og det er dejligt terapeutisk, at gå med riven i sin stenhave i efteråret og om vinteren.

Din have behøver altså ikke at være død, bare fordi det er blevet koldt. Du kan nemlig sørge for at din have giver mening hele året rundt. Stedsegrønne træær, er desuden en flot måde, at holde sin have grøn på, også om vinteren. Du kan måske øve dig i bonsai-træær? Der er aldrig tomt for gøremål, i en have der er godt planlagt til alle sæsoner.

Høst dine egne frugter

Det er også en god ide at lave din have om til et sted, der måske ikke blot giver æstetisk og sanselig glæde, men et sted der du kan høste frugter. Sommeren er smuk og blomstrende, og foråret har årets første knopper, men sensommeren og det tidlige efterår kan have dine helt egne frugter.

På den måde, kan du safte og sylte hele efteråret, og nyde den glæde der følger med at være selvforsynet. Det er nemlig fantastisk at servere en kage med sine helt egne frugter og bær. Eller måske en middagsret, med dine egne grøntsager og kartofler fra din køkkenhave?

At haven har et formål, gør også at der er gøremål i haven året rundt. Sæsonen behøver altså ikke på langt nær at være over, når blomsterne og bladene visner i din have. Med en japansk stenhave og dejlige frugter, er du også godt beskæftiget i efteråret og vinterhalvåret.