Komfort er subjektiv, hvilket betyder, at det er vigtigt at finde en madras, der føles rigtig for dig.

Fasthed beskriver, hvor hård eller blød en seng føles. For at sammenligne muligheder bruger vi en 1-10 fasthedsskala. Det er ikke helt videnskabeligt, men det hjælper med at formidle, hvordan en madras føles, og hvem den kan være bedst egnet til.

Mens dette viser, hvem der oftest drager fordel af et bestemt fasthedsniveau, skal du huske, at komfort er subjektiv. Nogle mennesker foretrækker bare en blødere eller en fastere madras eller kan have andre faktorer – såsom ryg- eller hoftesmerter – der påvirker, hvilken madras der føles rigtig.

Hvis du ikke er sikker på, hvilket fasthedsniveau der passer til dig, er der et par måder at hjælpe med at identificere, hvad der kan være den bedste pasform:

  • Overvej din vægt og soveposition for at indsnævre et interval.
  • Reflekter over, om du har fundet dig selv ønsker en hårdere eller blød madras, når du bruger din nuværende madras derhjemme, eller om du for nylig har boet på et hotel. Til reference er de fleste hotelmadrasser Medium til Medium Firm, som har den bredeste samlede appel.
  • Besøg en lokal madrasbutik som en forskningsmission og prøv nogle senge. Sørg for at blive på en madras i mindst 10-15 minutter for virkelig at vurdere, hvad der er behageligt.

Sådan vælges en madras til rygsmerter

Der er utallige potentielle årsager til rygsmerter, men en ikke-understøttende madras er en faktor, der ikke bør undervurderes. Hos mennesker uden rygproblemer kan ordentlig støtte forhindre smerter i at opstå, og hos mennesker, der allerede har rygproblemer, kan den rigtige madras hjælpe med dæmpning og komfort.

At vælge den bedste madras til rygsmerter betyder at overveje arten af denne smerte sammen med andre madrasbehov og præferencer. Nogle rygsmerter er kortvarige og kommer pludselig. Dette er kendt som akutte rygsmerter. Andre gange fortsætter smerten over en lang periode og er kendt som kroniske rygsmerter. Rygproblemer kan starte som akutte, såsom fra en skade, og blive kroniske.

En person med akutte rygsmerter kan kun have brug for midlertidig lindring fra deres madras. Dette kan betyde at bruge ekstra puder eller justere deres sovestilling. For kroniske rygsmerter kan der være behov for mere betydningsfulde trin, såsom at vælge en madras, der er fastere eller blødere. At finde de rigtige niveauer af komfort samt trykaflastning kan hjælpe med at holde rygsøjlen ordentligt orienteret under søvn.

Den optimale madras kan også afhænge af, hvor en person oplever rygsmerter.

Lændesmerter

Lændesmerter påvirker de nederste fem hvirvler (L1-L5) i lændehvirvelområdet. Det er den mest almindelige type rygsmerter og en af de vigtigste grunde til, at amerikanerne besøger deres læge. Denne rygregion er sårbar over for bøjning og vridning, der kan skade musklerne og selve rygsøjlen.

At bruge for mange timer i en dårlig sovestilling kan forårsage smerter i lænden. For sidesveller kan dette opstå, hvis skuldre og hofter ikke understøttes, hvilket kaster hele rygsøjlen ud af kilter. For ryg- og mavesveller kan det forekomme på grund af en madras, der er for blød eller for fast, hvilket lægger pres på lændehvirvelsøjlens naturlige krumning.

Generelt bør sidesveller kigge efter Medium Soft til Medium Firm madrasser, der kan dæmpe deres slagpunkter. Ryg- og mavesveller skal kigge efter Medium Firm til Firm senge, der kun har lyskonforme.

Læs også: Sådan vælger du den bedste kontinentalseng.

Mellem- og øvre rygsmerter

Mellem- og øvre rygsmerter er langt mindre almindelige. Anatomien i disse regioner er mere stabil, hvilket reducerer sandsynligheden for forstuvninger og stammer fra vridningsbevægelser. Smerter i disse områder kan være bundet til mere alvorlige problemer og bør tjekkes ud af en læge.

I nogle tilfælde kan dårlig kropsholdning skabe unødig spænding i midten eller øvre del af ryggen. En trykaflastende madras, der bidrager til spinal justering, kan reducere risikoen for denne form for smerte. At have en kvalitetspude med den rigtige mængde loft kan også sikre, at nakke og øvre rygsøjle har tilstrækkelig støtte.