Har du mange forskellige lån og opnået en stor klatgæld? Så kan du spare en del penge ved at lægge alle dine lån sammen til et samlelån og få mere plads til at ånde i budgettet igen. 

Det var nok aldrig rigtigt planen, at det skulle ende her. Men med flere forskellige lån, som tilsammen virker uoverskuelige at betale tilbage, kan det have en ret skidt påvirkning på humøret, når man skal betale de skyhøje renter fra flere forskellige mindre lån, der er svære at betale tilbage. 

Derfor tyer mange folk i dag til af en helt ny lånemetode: Samlelån. Her samler man alle de små lån i et større lån, hvor man kun skal tilbagebetale til en udbyder, som sørger for, at alle de andre låneudbydere får betalt deres penge tilbage. Fordelen for dig er både, at du kan genvinde overblikket over, hvad du skal betale til hvem, og hvornår betalingen skal falde. Og så vil du som regel også få tilbudt en lavere rente, end hvad du betaler hos alle dine mindre lån. 

Du kan finde mange forskellige låneguides på nettet, som giver dig al den essentielle information om samlelån samt en sammenligning af de forskellige udbydere, så du kan finde det billigste lån for dig. En af de nyere guides, stammer fra Jubii, som har samlet al sin viden i en god, overskuelig guide. Du kan læse mere, hvis du følger dette link: jubii.dk/tjenester/laan/samlelaan

Hjælper folk med at få styr på økonomi 

Hvis du spørger økonomerne, peger mange af dem på, at man har mulighed for at spare penge, hvis man omlægger sine forskellige lån til et samlelån. Det handler nemlig ifølge eksperterne om at følge med i, hvordan lånemarkedet udvikler sig, så man kan se, om der opstår nye, billigere lånemuligheder. Eksempelvis er samlelånet en relativt ny lånemetode, som især er tænkt til de brugere, som sidder med en klatgæld hos flere forskellige institutter. 

Men i flere former for lån er, der faktisk mulighed for at spare penge, hvis du omlægger dit lån. For nylig lavede man nemlig låneloven om, så de årlige omkostninger i procent maksimalt må ligge på 35 procent. Tidligere var der ikke noget loft, så man kan måske sparer en del penge på renter og gebyrer, hvis man omlægger sit lån til en ny aftale, som lægger inden for den nye lovgivning. 

Tilmed er det også et ret konkurrencepræget lånemarked, hvor der hele tiden kommer nye udbydere til med nye låneformer. Som det tit er med konkurrencen på det frie marked, betyder det, at forbrugerne kan nyde fordelen af billigere lånemuligheder, nu hvor langt flere spillere på markedet skal konkurrere om kundernes penge. 

Se hvor meget, du kan betale 

Hele forudsætning for at tegne et godt lån er egentlig ret simpel: Du skal kunne betale pengene tilbage igen. Derfor skal du altså sørge for, at du tilretter dit lån, så du betaler tilbage i rater, som du rent faktisk har råd til at betale tilbage. Det kan godt være, at det virker fristende at tegne et lån med en høj månedlig ydelse, så du hurtigt kan få betalt det af og slippe for at betale de dyre renter. Men det er altså kun billigt, hvis du rent faktisk kan overholde dine terminer. 

Derfor er et godt budget altid forudsætningen for at tegne et godt lån. Udregn derfor, hvad du bruger hver måned og find ud af, hvor meget luft der er i dit budget til at betale gæld tilbage. Så ved du, hvilke tal du skal tilrette dit lån efter, og så slipper du for dyre gebyrer og tunge renter.