”Jeg er så glad for min cykel.” Sådan sang Povl Kjøller tilbage i 70’erne. Og selv om det er nogle generationer siden, så er cyklen stadig til stor glæde for mange. Det gælder både store – men også de helt små kan have stor glæde af at cykle. For det er ikke alene sjovt, det er også supergodt for motorikken. Det er naturligvis ikke noget man bare lige gør. Men med lidt hjælp og de rigtige cykler til den rigtige alder, skal det nok lykkes!  

Man skal kunne gå før man kan cykle 

Lige som man skal kunne kravle, før man kan gå, skal man også kunne gå, før man kan cykle. For uanset om det gælder er 12-gears racer eller en lille løbecykel handler det om balance. Og det er denne balance der er så god at udvikle, helt fra børnene er små. 

Mange børn starter på en 3-hjulet cykel, som de kan have stor fornøjelse af allerede fra 1-års alderen. Her øves deres motorik og balance når de stiger af og på og gør dem klar til næste udfordring: Løbecyklen.  

Fantastisk for balancen 

Løbe- eller balancecyklen er en fantastisk investering. Her lærer barnet at holde balancen samtidig med at det kan have begge ben på jorden. For her er nemlig ingen pedaler, de skal bruge fødderne til at komme frem. 

De får en fin fornemmelse af en cykel og man undgår den falske tryghed, som kan være tilfældet med cykler med støttehjul. Et supergodt valg allerede fra 2-3 årsalderen, og som de fleste børn har stor glæde af når de suser afsted. Husk blot en godkendt cykelhjelm i tilfældet af, at uheldet skulle være ude.  

På med pedalerne!  

Når barnet nærmer sig de 4-5 år og har fået en god balance kan man så småt overveje en cykel med pedaler. Her er der lidt mere barnet skal være opmærksom på og koordinere. Der skal styres, pedales og ikke mindst bremses. Men langt de fleste lærer det på ingen tid.

Husk blot at gøre det på en lukket vej eller i en gård, hvor der ikke er farlig trafik eller andet der kan komme i vejen. I kan evt. montere et kosteskaft eller lignende på cyklen, så I til en start kan hjælpe med at styre cyklen.  

Masser af muligheder med hjul under 

Det er sjovt at cykle. Det synes mange børn i hvert fald. Og nu hvor der for alvor er kommet luft under vingerne med en rigtig cykel ligger verden åben. En verden af hjul. Lækre racercykler, mountainbikes, BMX-cykler og ladcykler. Og en af de nyeste transportformer er løbehjulene.

Overvejer I at investere i et løbehjul som alternativ til cyklen? Så sørg for at sætte jer godt ind i hvad det bedste El-løbehjul er inden I investere i noget. Der findes nemlig også glimrende el-løbehjul til børn, der gerne vil have en pause fra cyklen.